Hardstyle kisokos: milyen alműfajok vannak?

Hardstyle kisokos! – A hardstyle egy gyors tempójú és nagy energiájú elektronikus tánczenei műfaj, amely Hollandiából származik. Jellemzői az agresszív basszus vonalvezetés, a gyors lábdobok és a magasított ének használata. A műfaj sokat fejlődött és diverzifikálódott, számos alműfajt hozva létre, amelyek mindegyike sajátos stílussal és hangzással rendelkezik.

Jelen írásunkban összefoglaljuk a legismerebb hardstyle műfajokat!

Kapcsolódó: Magyar zenék – Playlist a Spotify-on!

qlimax hardstyle

Classic Hardstyle

Ez a Hardstyle első, és egyben alapító formája, amely az 1990-es évek végén kezdte meg kialakulását (1999). Jellemzői közé sorolhatjuk a nyers, csiszolatlan hangzást, valamint a dübörgő basszus és kemény lábdob kombinációját, torzított szintetizátor hangzással.

A klasszikus Hardstyle legfőbb címszavainak mégis a “nyers” és „kemény” leíró szavakat adhatnánk, ami valószínűleg egyben oka is töretlen népszerűségének a műfaj kedvelőinek körében, az immár több mint 20 évre visszamutató múltja ellenére.

Euphoric Hardstyle

Az Euphoric Hardstyle mint azt neve is rögtön fémjelzi egy olyan alműfaj, amely összetéveszthetetlenségét az eszköztárában megtalálható, felemelő dallamvilágának, érzelmes kiállásainak és boldogságot árasztó hangzásának köszönheti.

Ezen hangzásvilág megteremtésére rendszerint érzelmes vokálokat, vonósokat és zongorákat alkalmaz, így a Hardstyle “dallamosabb” oldalának tekinthető.

Raw Hardstyle

A Raw Hardstyle egy olyan alműfaj, amely az agresszívabb és intenzívebb hangzásra összpontosít.
Ismertető jegyei a keményebb, gyorsabb, és egyben jóval torzabb lábdobok, élesen sikító szintetizátor hangok és kíméletlenül odamondó vokálminták lehetnek.

A Raw Hardstyle szerzemények ezen okoknál fogva gyakran sokkal közelebb állnak a Hardcore stílus palettáját képviselő társaikhoz, mint más stíluson belüli alműfajokhoz.

Freestyle

A Freestyle a Hardstyle egy alműfaja, amelynek ismérvét az Oldschool Hardcore és Gabber elemeinek ötvözése adja, például klasszikus Rave és Hardcore zenék hangmintáinak felhasználásával.

A gyakran „Hardcore” stílus tempóját feszegető torz és erőteljes lábdobok alkalmazása révén, a stílus “Hardcore” oldalaként vehető számításba.

Összefoglalva, a hardstyle egy dinamikus és folyamatosan fejlődő műfaj, amely számos alműfajt hozott létre, mindegyiknek saját egyedi stílusa és hangzása van. Akár a klasszikus Hardstyle nyers intenzitását, akár az Euphoric Hardstyle felemelő dallamait, akár a Freestyle hardcore hangzását kedveled, biztosan találsz olyat amely megfelel az ízlésednek.

Ha érdekesnek találtad a hardstyle kisokost, dobj egy kommentet facebookon vagy a cikk alatt 🙂

A hardstyle kisokos, a hardstyle.com írása nyomán készült

Kép: Qlimax 2022

PeACeY

Az Outragers formáció tagja. A kezdetektől foglalkozik hardstyle-al.

További cikkek a szerzőtől →