D’ort: Álomszerűen kezdődött a karrierem – Interjú

D’ort, avagy Max van Oort egy frenchcore producer, zenei karrierje 2020-ban indult, első zenéjét Mr. Ivex-szel közösen készítette. De minderről ő maga mesél, hiszen volt olyan kedves, hogy néhány kérdésre a rendelkezésemre álljon.

Kapcsolódó: Interjú: Siderunners

d'ort fotó

Még 2020-ban kezdtél el zenéket kiadni/csinálni, honnan jött az ötlet?

Gyerekként nagyon szerettem a ‘bigroom’-ot, olyannyira, hogy kb. 10 évvel ezelőtt (12 évesen – a szerk.) próbálkoztam az FL Studio-val is egy kicsit. 13 évesen aztán elkezdtem zongoraleckéket venni, hogy egy kicsit többet tanuljak a zenéről és a zenetörténelemről és ezzel elősegítsem a produceri jövőmet. Ez a hobbi aztán egyre komolyabbá vált, 17 évesen pedig jelentkeztem a Rockacademie-be, hogy tovább fejlesszem magam. Valójában csak ekkoriban kezdett el maga a frenchcore foglalkoztatni. Ezek után 1 évvel elküldtem egy demót a Peacock Records-nak és éppenséggel ez Mr. Ivex-hez érkezett be, akinek pedig megtetszett és elkezdtünk együtt dolgozni. Ha őszinte vagyok, ez egy álomszerű kezdése volt a frenchcore karrieremnek.

Ha már a kollaborációkról van szó, van olyan, akivel nagyon szeretnél együtt dolgozni?

Nagyon sokan vannak a szcénában, akikkel szívesen csinálnék közösen zenét, de nagyon érdekes lenne az európai hard dance előadókon kívül is valakivel kollaborálni. Gondolok itt esetleg népzenészekre vagy klasszikus zenével foglalkozó emberekre. De a japán hardcore/hard dance zenének is nagy rajongója vagyok, azt is szeretném jobban megismerni.

Honnan jön az inspiráció?

Hát igazából bárhonnan. Általában úgy kezdek, hogy ülök a klaviatúrám előtt és addig próbálgatok melódiákat és harmóniákat amíg valami meg nem tetszik, után megnyitom az Ableton-t és munkához látok. Az is gyakran előfordul, hogy hallok valamit (egy különös hangot vagy ilyesmit) egy zenében, játékban vagy bármiben, aztán addig-addig dolgozok rajta, míg a saját képemre nem formálom és elkezdhetek vele dolgozni.

d'ort fellépés

Most már gondolom főállásban a zenével foglalkozol, de mi volt a ‘normális’ munkád?

Igen, teljes munkaidőben zenész vagyok és remélem ez sokáig így is fog maradni. Rendszeres munkám sosem volt, középiskola alatt néha dolgoztam részmunkaidőben a McDonald’s-nál, de az azt követő tanulmányaim során már 100%-ban a zenére összpontosítottam.

Egy albumot már kiadtál, tervezel esetleg egy újat is készíteni, vagy van valami egyéb dolog készülőben

Hogy őszinte legyek, nem igazán gondolkozom egy második album megcsinálásán, de sok új zene van a tarsolyomban, amik egy kicsit más irányból közelítik meg a frenchcore-t, mint az előző albumom. Szóval lehet, hogy kiadok egy EP-t, de mostanában nem gondolkoztam ezen.

Utolsó kérdésnek: melyik volt a kedvenc fellépésed?

Szerintem mindegyik fellépésem különleges, de a Relianze-zal közös szettem Dortmundban, a ‘This Is Sefa’-n számomra kiemelkedő jelentőségű. Az volt az első nagyobb fellépésem, ráadásul a COVID pandémia alatt, ami még értékesebbé tette.

Köszönjük szépen D’ort-nak az interjút!

D’ort social media:

FacebookInstagram

Sándor Ádám

Jó 4 éve ismerkedtem meg a hardstyle-lal, azóta egyre csak mélyebbre szippantott magába maga a zene, de a köré épülő közösség is. A gondolataimat pedig minden témával kapcsolatban szeretem megosztani, ez ebben az esetben sincs másképp.

További cikkek a szerzőtől →