Interjú: Siderunners

Mai interjúnk alanya Siderunners. A magyar hardstyle és hardcore DJ és producer pörgős szettjeiről híres, amiken garantált a hangulat, és az erőteljes testmozgás, mondhatni senki nem marad egyhelyben állva. Kíváncsian várjuk a sztorit, hogyan alakult az egyik legnépszerűbb előadónk karrierje napjainkig.

Kapcsolódó: Hardstyle Revolution /w Strongi

Siderunners Hardstyle

Mióta vagy DJ és Producer?


👉🏻 Huh, az első bulim általános iskola vége felé volt, talán 2007 lehetett, amikor először élőben zenélhettem közönségnek, előtte csak a barátaimat fárasztottam a mindenféle mixeimmel, amiket még Mixvibes-zal, meg Atomix-el rögzítettem. A produceri dolgok is nagyjából akkoriban kezdődtek, még az FL Studio valami nagyon ős demojával, amit egy általános iskolai osztálytársamtól kölcsön kapott PC Guru (vagy ComputerWorld? Tudja már a fene…) CD-mellékleten találtam. Eleinte csak beateket pakolásztam össze benne, aztán fokozatosan autodidakta módon megtanultam ezt-azt. Persze nem szabad elfelejtkezni a jó öreg, gabonapelyhes dobozba rejtett Dance eJay lemezről sem, amivel ugyan nem annyira “sajátnak” nevezhető produktumokat raktam össze, de egy zene szerkezeti felépítését nagyon jól meg lehetett tanulni vele szerintem (gondolok itt arra, hogyan építs fel egy dropot a kiállásból, hogyan tördeld a midintrot, hogy az ne legyen unalmas nagyon hamar, hogyan vezess be- és ki hangszereket, hangszercsoportokat, satöbbi).

Hogyan találkoztál a Hardstyle és Hardcore zenei stílusokkal?


👉🏻 Alapvetően amióta az eszemet tudom, az elektronikus zene felé húz a szívem, már egészen kis koromban olyan zenéket hallhattam otthon, amik meghatározták későbbi zenei ízlésemet (U96 és társai), így mindig viszonylag “közel voltam a tűzhöz” 😂


Az első olyan találkozásom a hardstyle-al, amikor már azt mondhatom, tudtam, hogy mi is ez az egész, az egy szilveszteri házibuli volt, ahol a YouTuberól bekerült a Showtek 2006-os Qlimax szettje. Ott lefőtt nekem a kávé, megbolondított, hogy a hangzásvilág, amit korábban is hallottam már itt-ott, valójában egy egész zenei stílus, nem csak néhány különlegesebb track a válogatáslemezek végén. Elkezdtem hát kutakodni az egész után internetes fórumokon, meg ahol csak lehetett, a többi meg már jött magától.

Siderunners Hardstyle

Honnan jött a “Siderunners” név?


👉🏻 Tulajdonképpen onnan, hogy részegen nem tudunk rendesen angolul 😂 Történt ugyanis, hogy Danival, akivel korábban duoként elindítottuk ezt a projektet, mindketten ugyanabban a csapatban kézilabdáztunk akkoriban, én a bal szélen rohangáltam, mint a mérgezett egér, Dani meg a jobbon. Innen azért már kikövetkeztethető, hogy mit is sikerült szuper angol fordítással Siderunnersnek nevezni, de mentségünkre szóljon: ittunk egy keveset.

Mi volt az első Hardstyle vagy Hardcore track, amit hallottál?


👉🏻 Ezt így konkrétan nem mondanám meg, az viszont biztos, melyik zenék voltak azok, amiket először kerestem előadó-számcím pontossággal a stílusokból, örök kedvencek – hardstyle esetében a Southstylers – Pounding Senses mégpedig a Deeper Inside mixben, hardcore esetében pedig az Evil Activities zseniális kollabja DJ Panic-el és MC Alee-vel, a Never Fall Asleep.

Melyik áll közelebb a szívedhez a két irányzat közül?


👉🏻 Erre a kérdésre nem tudok egyértelműen válaszolni. Mindkét stílusban megtalálom azt, ami tetszik, mindkettőben megvan az, amit szeretek benne – egyiket ezért, másikat azért. Talán manapság egy picit jobban a hardcore felé húz a szívem, az utóbbi időkben “értelmesebb” zenék jelentek meg a keményebb műfajban, de egyébként abszolút hullámzó, melyik stílus megjelenései tetszenek épp jobban.

A Hardmusic előtt foglalkoztál más zenével?


👉🏻 Sokat játszottam dance, dancecore, techno, house, trance műfajú szetteket, utóbbi kettővel aktívan próbálkoztam produceri szinten is, kimondottan kedvencem az uplifting trance, nagyon szeretem az érzelmes, karakteres dallamokat, a már-már nagyzenekari hangzásra hajazó, tartalmas kiállásokat, lüktető dropokat. Meg aztán kísérletezgettem mindenfélével, amihez épp kedvem volt, schranz, dubstep, progressive…

Siderunners Hardstyle

Mióta vagy aktív a zenei életben?


👉🏻 Mint említettem, jó ideje, de úgy igazán 2012 óta lehet ezt az aktivitást bármilyen szinten is komolyan venni. 😁

A zenei életben mással is foglalkozol a fellépéseken és a zeneíráson kívül?


👉🏻 Mostanság egy kicsit kevésbé vagyok aktív, jelenleg a zeneiségem próbálom újra felfedezni, de igen, szervezőként is tevékenyen részt veszek a hazai hard dance műfajok életében, úgy az egykoron aktívabb Harddance Magyarország csapat tagjaként, mint a Hungarian Hardcore alapítója és főszervezőjeként.

Külföldön is léptél már fel? Ha igen, hol?


👉🏻 Volt szerencsém egy színpadra lépni az ausztriai Eventhouse Leobersdorf lejátszói mögött Paul Elstakkal, a szlovéniai Maribor városában Unicorn on Ketamine-al, illetve ugyan nem a hard dance stílusokban, de megfordultam Szlovákiában is – itt ragadnám meg az alkalmat jelezni azoknak a promotereknek, akikkel még nem dolgoztam együtt, hogy szívesen látogatok el hozzájuk is! 😂

Budapesten és Magyarországon kívül is tervezel DJ karriert építeni?


👉🏻 Természetesen, sőt! Vannak komoly tervek itthonra, illetve a határokon túlra is, de nem lövök le semmit előre, mindent a maga idejében.

Melyik DJ-k, producerek ihlették a munkásságodat?


👉🏻 Egy kicsit mindegyik. Ez most talán kibúvós válasznak tűnhet, de tényleg. Mindig volt egy-egy valami, ami hatással volt végül az én produktumaimra is. Sosem egy teljes track, vagy egy előadó, de mindig kis nüansznyi dolgok, amik formáltak engem is. Egy effekt használata, egy sample, vagy csak a struktúra, mit mi után rak mondjuk példaként Atmozfears (akinek bár a zenéi nem feltétlenül tetszenek, de mindig meglep, mennyire kreatívan használja a hangmintákat).

Siderunners Hardstyle

Kik a kedvenc előadóid most?


👉🏻 Jelenleg a nagy kedvencek (figyelj, meglepő válasz lesz): Sickmode, Krowdexx. Hardcore esetében nagy kedvenc a Broken Minds – véleményem szerint a mai modern hardcore legkreatívabb párosa -, illetve szinte bármilyen frenchcoretól meg tudok bolondulni 😂

Mik a terveid az elkövetkezendő évekre nézve?


👉🏻 Tömören azon dolgozom majd, ami eddig háttérbe szorult minden és mindenki más előnyére: magamon. Kicsit többet tervezek foglalkozni magammal, mint előadó, meg kell tanulnom végre, hogy nem kell mindenkinek segíteni és mindenki problémájára megoldást keresni.

Szerinted a Hardstyle vagy a Hardcore népszerűbb Magyarországon? És a világban?


👉🏻 Itthon egyértelműen a hardstylet érzem népszerűbbnek, bár a hardcore közösség is méretes – és gyarapszik, nemzetközi szinten viszont már másképp látom, ugyan hatalmas a hardstyle közönsége világszerte, de a hardcore az hardcore. 😁

Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?


👉🏻 Gondolok én sok mindent. 😁 Globálisan nem kérdés, miért ez a helyzet, legalábbis annak, aki tisztában van a stílusok eredetével. Hogy itthon miért így áll a dolog, arról is van véleményem, de ha nem haragszotok meg, ezt megtartanám magamnak. ✋🏻

Milyen jövőt látsz az irányzatokban Magyarországon?


👉🏻 Egyértelmű fellendülést várok, egyre szélesebb körben lesznek ismertek és elfogadottak (a hardcore esetében újra) ezek a stílusok.

Köszönjük a válaszokat, és hogy megosztottál velünk még ilyen bizalmas infomrációkat is! Mindig jó a zene és a stílus iránt elkötelezett alkotóról olvasni. Úgy érzem, ezek utáán már főleg nagyon várhatjuk az elkövetkezendő bulikat és szetteket. A hangulat garantált!

Siderunners Social Média:

FACEBOOKINSTAGRAMTIKTOK