Subrage Interjú

Subrage-et kérdeztük pályafutásáról, aki DJ és producer, valamint szerkesztőként is velünk van a Hungarian Hardstyle oldalán.  2020 óta erősíti a csapatot, azóta már számos fellépésen túl van, rengeteg bulit tudhat maga mögött. Zenei tevékenysége széles pályán mozog, és igazán sokoldalú  a tudása. Úgy hisszük, számíthatunk tőle meglepetésekre az elkövetkezendő években. 

Kapcsolódó: Interjú: Dr Skull

subrage hardstyle magyar budapest szolnok

Mióta vagy Hardstyle Dj és producer?

A producerkedés világa mindig is jobban vonzott, ezért azzal régebbóta foglakozom. DJ-ként rendszeresen járom a szórakozóhelyeket 2020 óta.

Mikor, és hol volt az első fellépésed?

Az első igazinak mondható fellépésem Szolnokon volt, 2020-ban, egy általunk rendezett bulin, kb 70-80 ember lehetett ott, ami elsőre nem is olyan rossz szerintem. 😃

Hogyan találkoztál a Hardstyle zenével?

Talán ismerős lehet sokaknak a jumpstyle mint stílus, először ott estem szerelembe a harddance műfajok iránt. Ezután egyenes út vezetett a hardstyle-ig, közel 15 éve követem a stílus evolúciójának állomásait. Első igazi élményem a 2013-as CodeBlack buli volt. Ezután többször is részt vettem olyan külföldi rendezvényeken, mint például a Qlimax, az osztrák Shutdown Festival, és a horvátországi Hard Island/Dropzone, ahol több éve nagykövetként is tevékenykedem.

Mi volt az első Hardstyle track, amit hallottál?

Nehéz erre egyértelműen válaszolni, de talán Showtek-FTS (ami a mai napig nagy kedvencem) vagy Brennan Heart – Musical Impressions című alkotása.

subrage hardstyle magyar budapest szolnok

A Hardstyle előtt foglalkoztál más zenével?

Régebben érdekelt a trance, gyerekként volt egy elég komoly Tiesto-s időszakom. Később pedig a handsup volt a meghatározó. Próbálkoztam is kezdetleges handsup zenéket írni, akkoriban nagyon inspirált például Basshunter, Cascada vagy éppen a Groove Coverage. Ezután rábukkantam a jumpstyle-ra mint táncra, majd a hardstyle-ra és elindultam a „lejtőn”.

Mióta vagy aktív a zenei életben?

Korábban is foglalkoztam már hobbi szinten zeneírással. Általános iskolás koromban például előszeretettel nyomkodtam a müzlihez mellékelt ajándék Dance eJay nevű zeneszerkesztőt. Később tanultam Kecskeméten egy elektronikus zenei iskolában. Így mondhatni folyamatosan babráltam valamelyik DAW (Digital Audio Workstation) szoftverrel, igyekszem új dolgokat tanulni és mélyíteni a tudásomat.

A zenei életben mással is foglalkozol a fellépéseken, és a zeneíráson kívül?

Korábban én is részt vettem szervezői oldalon is. Több vidéki rendezvényt csináltunk kisebb-nagyobb sikerrel. Emellett gyakran csinálok különféle audio editálási munkákat tánctanároknak. Készítettem már instrumentált más zenészeknek, illetve mixing-mastering oldalon is kipróbáltam magam. Mondhatni egy audiogeek vagyok, szívesen járok mindenféle zenével kapcsolatos előadásokra, workshopokra. Legutóbb Amsterdamban voltam Our House nevű elektronikus zenei múzeumban, ami egy igazi játszótér az ilyeneknek mint én 😅

subrage hardstyle magyar budapest szolnok

Külföldön is léptél már fel Subrage-ként?

Még nem, de nem tudhatjuk mit hoz a jövő 😉

Hogyan jött az ötlet, hogy a Hardstyle irányában folytasd a zenei tevékenységedet?

Próbálgattam más stílusokat is, de egyikben sem éreztem azt a pluszt amit a hardstyle ad, így nem is volt kérdés, hogy merre vegyem az irányt.

Melyik DJ-k, producerek ihlették a munkásságodat?

Nehéz 1-2 zenészre kihegyezni ezt, hiszen mindig vannak újabb és újabb nevek, akik befolyásolják az egész stílust és az én ízlésem is. De ha mindenképpen meg kellene neveznem párat akkor kronológiailag ez lenne a sorrend Tiesto—›Basshunter—›Bioweapon—›Headhunterz—›???

Kik a kedvenc előadóid most?

Az utóbbi időben elég sokat változott az ízlésem, kicsit eltávolodtam az euphoric vonaltól és egészen megszerettem a keményebb előadókat is mint pl.: Rebelion, akik szerintem a tavalyi év legjobbjai voltak, de óriást ment Vertile vagy éppen a Rooler Sickmode páros is, emelett gyakran hallgatok D-sturb szettet vagy éppen Hard Driver felvételeket.

subrage hardstyle magyar budapest szolnok

Ha jól tudom, Szolnok környékén laksz. Hogyan menedzseled a rendszeres, budapesti fellépéseiedet? Könnyen áthidalható ez a távolság?

Igen, Budapesten dolgozom, így egész sokat járok ide. Már egészen megszoktam az ingázást 😄

Szolnokra, vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyébe tervezed elvinni a bulikat?

Próbálkoztunk korábban hardstyle bulikkal Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében (😄), egyelőre a szervezést én most jegelem, de később még akár visszaérhetünk rá.

Szerinted milyen jövője van a Hardstlye-nak a Budapesten kívüli megyékben?

Láttam egy-egy szerveződést Facebookon, hogy vidéki nagyvárosokban szeretnének hardstyle rendezvényeket szervezni. Mindenkit csak bátorítani tudok ezzel kapcsolatban. Ahogy láttam, a HungarianHardstyle is szívesen ad teret ennek, és segíti a vidéki rendezvényeket, akár az oldalon való megjelenéssel, vagy DJ-k delegálásával. Fontos itt megemlíteni a kisebb, nonprofit rendezvényeket is, hiszen nem csak klubokban vagy fesztiválokon találkozhatunk truehardstyle-rajongókkal. Volt már szerencsém részt venni egy hardstyle tematikájú meglepetés születésnapon, ami szintén fantasztikusan sikerült.

subrage hardstyle magyar budapest szolnok

Látsz realitást abban, hogy belátható időn belül több nagyvárosban is rendszeresen legyenek Hardstyle események Magyarországon?

Abszolút. Tényleg csak bíztatni tudom azokat, akik szervezésen törik a fejüket, hogy kezdjék el, csinálják! Olyan helyről fognak előkerülni hardstyle fanatikusok, ahonnan nem is várnák, ezt mi is átéltük vidéki szervezőként. Visszatérő probléma, ha eseményről van szó, hogy „Ha XY helyen lenne, akkor mennék” vagy „Pestre nem megyek fel ezért”.  Azt tanácsolom nektek, ha nem akartok Pestre jönni, fogjátok össze a baráti társaságotokat, béreljetek ki egy helyet és kezdjetek el építkezni, bulikat szervezni. Ez az egész magyar hardstyle közösségnek jót tesz.

Mik a terveid az elkövetkezendő évekre nézve?

A jövőben szeretnék jobban fókuszálni a producerkedésre, és saját szerzeményekkel és kollaborációkkal bővíteni a magyar hardstyle zenei palettát. Emellett szeretnék pár edukációs tartalmat is csinálni a TikTok oldalamra. Kilátásban van több közös megjelenés olyanokkal, mint például Dr. Skull vagy az Outragers srácok.

Milyen jövőt jósolsz a stílusnak úgy általában?

Nagyon szép pályát futott be az elmúlt 15 évben, amióta követem a stílust, bízom benne, hogy ez a tendencia továbbra is megmarad és egyre több hardstyle fanatikussal tudok majd beszélgetni a bulikban. Pár gondolatom leírtam egy cikkben, ezt olvassátok el 😉. Link a cikkhez
Puszi.

Köszönjük a válaszokat, és köszönjük, hogy időt szántál ránk! 

Ez volt a mai interjú, és nektek is köszönjük a figyelmet! Subrage válaszaiból kiderül, hogy egy olyan művészt ismerhetünk meg a személyében, akinek igazán szívügye, hogy elhozza nekünk ezeket a zenéket, és megismertesse a magyarokkal a Hardstyle világát.  Őszintén örülünk az  töretlen optimizmusának, és a pozitív hozzáállásának. Ilyen emberekre van szükség egy kibontakozó zenei kultúrában, és közösség alkotásban.

Facebook

Instagram

TikTok

Subrage-el legközelebb itt találkozhattok: Hardstyle Revolution – Denoiser & Siderunners Birhday Bash